Kapcsolat

Cím: 1074 Budapest Erzsébet krt. 40-42, I./3

Tel: +36-70/355-72-25

gutenberg.intezet.iroda@gmail.com

Web: https://www.gutenberg-nyelviskola-budapest.hu

Hétfő: 9.00 - 19.00

Kedd: 9.00 - 19.00

Szerda: 9.00 - 19.00

Csütörtök: 9.00 - 19.00

Péntek: 9.00 - 19.00

Szombat: Zárva

Vasárnap: Zárva

 

_________________________

Nyilvántartási száma: 57533465

Adószáma: 59490362-1-42

Statisztikai számjel: 59490362-8559-231-01

Megosztás

Tanulás Oroszországban

Gutenberg Kulturális Intézet és Nyelviskola, Budapest. Tanulás Oroszországban

Oroszország oktatási rendszere a világ 15 legjobbja között szerepel. Az országban kötelező egy 11 éves iskolai időszak, ami az általános iskolát, a középiskolai képzést tartalmazza. Az iskolai tanterv központosított. A tanulok 6-7 éves korban kezdik meg a 7 évfolyamos általános iskolát, a középiskola 4 éves. A legtöbb gimnázium vagy iskola teljes, 11 éves oktatást kínál. Az utolsó két évet a diákoknak lehetősége van szakképzésben eltölteni. Ezt követően egy standardizált tesztet kell elvégezniük, ami alapján nyerhetnek felvételt az egyetemekre.

Magyar tanulóknak is lehetősége van oroszországi középiskolákban, líceumokban, illetve gimnáziumokban tanulni cserediák program keretében. Az oroszországi középiskolai programon részt vevő diákok egy állami orosz iskolába járnak és egy helyi családban laknak: így látnak bele egy átlagos orosz család mindennapjaiba. A diákokat Oroszország európai részén helyezik el. Oroszországban a tanév 34 hetes, heti átlagosan 30 tanórájuk van a diákoknak. A tanév szeptember 1-én kezdődik és júniusban fejeződik be. A tanterv a következő tantárgyakat tartalmazza: orosz nyelv és irodalom, idegen nyelvek, matematika, történelem, társadalom- és természettudományok. Érettségizni külföldi cserediákok  az orosz középiskolában nem tudnak.

A felsőoktatásban államilag csak egy bizonyos számú hely ingyenesen biztosított, a többi tanulás tandíj-köteles. 2007-től Oroszország is a bolognai rendszerű oktatást bevezette, tehát a 3-4 éves alapképzést és a 2 éves mesterképzést. Az államilag finanszírozott oktatás esetén ösztöndíjak és ingyenes lakhatás biztosítva van a vidékről érkezőknek. Az orosz lakosság több, mint 60%-a iratkozik be felsőoktatásra, ami magas aránynak mondható. Az orosz oktatásban a műszaki és matematikai képzés világhírű.

Az orosz felsőoktatási intézményekben kiállított oklevelek igencsak versenyképesek a nemzetközi munkaerőpiacon is. Az itt szerzett tanulmányok kiváló alapot nyújtanak a karrierkezdéshez. Maga Bill Gates, illetve a Microsoft is befektetője és partnere az orosz oktatásnak. Befektetésük legjelentősebb területe az informatika, engineering és a biotechnológia.

Az egyetemi tanulással járó költségek és a tandíj sokkal megfizethetőbb Oroszországban, mint más országban. Például a Moszkvai Plehanov Közgazdaságtudományi Akadémián tandíj évente csak 5000 $, a tanszerek, tankönyvek költsége Moszkvában mindösszesen 100 $, egy kétszobás apartman Moszkvában havonta 300 $.

Ha azt döntöttél, hogy Oroszországban tanulj orosz nyelvet, csak rajta! Biztos, hogy örök emlék marad, s gyakran egész életre szóló barátságok köttetnek orosz és más nemzetiségű diáktársakkal. Vágj bele, hidd el, nem bánod meg! Minden szint és korosztály számára elérhetőek a nyelvtanfolyamok, bármilyen időtartamban.