Kapcsolat

Cím: 1074 Budapest Erzsébet krt. 40-42, I./3

Tel: +36-70/355-72-25

gutenberg.intezet.iroda@gmail.com

Web: https://www.gutenberg-nyelviskola-budapest.hu

Hétfő: 9.00 - 19.00

Kedd: 9.00 - 19.00

Szerda: 9.00 - 19.00

Csütörtök: 9.00 - 19.00

Péntek: 9.00 - 19.00

Szombat: Zárva

Vasárnap: Zárva

 

_________________________

Nyilvántartási száma: 57533465

Adószáma: 59490362-1-42

Statisztikai számjel: 59490362-8559-231-01

Megosztás

Tanulás Németországban

Gutenberg Kulturális Intézet és Nyelviskola, Budapest. Németországi továbbtanulás

Ha a gimnázium vagy az egyetem elvégzése után szeretnél Németországban folytatni a tanulmányaidat, vonz a külföldi lét, különböző emberek és német városok megismerése, vagy a német nyelvtanulás a célod, hasznos lehet a cikkünk.

Kevés ország van, amelynek oktatása olyan széles spektrumot kínál, mint Németország. A német egyetemek és főiskolák minden érdeklődő számára kínálnak végzettségének megfelelő szakokat. A németországi felsőoktatás rendszere a hazáéhoz hasonló: az intézményeknek két fajtája van, az Universität (egyetem) és a Fachhochschule (főiskola). Az alapszakokon specializálódhattok egy tárgyra (Monobachelor), vagy kombinálhatjátok ezeket (Kombinationsbachelor/2-Fach-Bachelor). Osztatlan képzési rendszerben indítják az orvosi és jogi szakokat.
Lehetőség van: alapképzésben részt venni, külföldi egy vagy több szemeszter alatt tapasztalatot szerezni egy magyarországi képzés keretében, posztgraduális képzésben részesülni. A németországi képzés nem hosszabbítja meg feltétlenül a tanulmányi időt. A Németországban végzett kurzusok akár beszámíthatnak a magyarországi tanulmányokba is.
A hallgatók 380 intézmény, 16.000 alap- és mesterképzési szak, 1.000 nemzetközi kurzus közül választhatnak. A megszerzett végzettséget nemzetközileg elismerik.

A tanév két szemeszterre oszlik, a tavaszi-nyári áprilisban, az őszi-téli pedig októberben kezdődik. A szorgalmi időszakot vizsgaidőszak követi.

2014. októbere óta Németország egyetlen tartományában sincs tandíj az állami egyetemeken és főiskolákon. Viszont fizetni kell „Semesterbeitrag” (tanulmányi hozzájárulást). Ezért cserébe a hallgató kap egy szemeszterbérletet, amellyel az intézmény körzetében ingyenesen utazhat, a könyvtár és a sportlétesítmények ingyenes használatát. A díj összege intézményenként eltérő, de körülbelül 200 EUR-val kell számolni félévenként. 
Hogy egy Németországban tanuló, egyetemi hallgatónak mennyi pénzre van szüksége egy hónapban, nehezen megbecsülhető. Azonban elmondható, hogy a kisebb városokban olcsóbban ki lehet jönni, mint a nagy városokban. Több diák elmondása szerint a német hallgatóknak havi átlag 800 EUR áll rendelkezésükre. A kiadások jelentős részét a lakásbérlés teszi ki. Minden egyetemi városban van kollégium, amely a legolcsóbb szálláslehetőség, de ennek igényléséről időben gondoskodnod kell. Hallgatók körében a lakóközösségi forma („Wohngemeinschaft”, rövidítve WG) a legelterjedtebb. EU-s tagállamból érkező egyetemi hallgatóként a tanulmányok mellett vagy a szünetekben lehet dolgozni. Egy részidős munkahely jó bevételi forrás, azonban a tanulás mellett nem fedezi a létfenntartás teljes költségét.

Németországban nincs egységes felvételi rendszer és határidő: általában áprilistól júliusig kell benyújtani a jelentkezést (ha a tavaszi szemeszterben kezdődik el a képzés, akkor januárig). Érdemes az egyetemi honlapján tájékozódni: van, ahol csak az online jelentkezési lapot kell kinyomtatni és a szükséges fénymásolatokkal együtt postai úton küldeni, de van olyan egyetem is, ahol motivációs levelet és önéletrajzot kérnek, vagy felvételi vizsgát is tartanak.

A kötelező felvételi feltétele a C1-C2-es szintű nyelvvizsga: mindenhol elfogadják a TestDaF(Test Deutsch als Fremdsprache) nyelvvizsgát, a Goethe C2-es szintű Grosses Deutsches Sprachdiplom (GDS) vizsgáját is, amelyeket idegen nyelvű jelentkezők számára alakítottak ki. Van olyan intézmény is, amely saját vizsgát (DSH - Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) írják azokkal a diákokkal, akiknek nincs nyelvvizsga-bizonyítványuk.

 Duális képzés Németországban

Az egyik képzési forma Németországban duális képzés. Ebben az esetben a tantermi és otthoni tanulás mellett a diákoknak a gyakorlati képzőhelyen is teljesíteniük kell. A duális képzés arra nyújt lehetőséget, hogy a hallgatók az egyetem végén nem csak a diplomát, de a munka tapasztalatot is szereznek, ami a további karrierépítésében is segít. Duális képzést a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi, szociális és gazdaságtudományi képzési területen találhattok. Minden egyetemen vagy főiskolában saját felvételi szabályok vannak. Sok nagy német cég részt vesz duális képzésben és jelentős összegeket befektet ebbe a képzési formába. A vállalat hallgatói munkaszerződést köt a diákokkal, így azok a fizetést is kapnak.