Kapcsolat

Cím: 1074 Budapest Erzsébet krt. 40-42, I./3

Tel: +36-70/355-72-25

gutenberg.intezet.iroda@gmail.com

Web: https://www.gutenberg-nyelviskola-budapest.hu

Hétfő: 9.00 - 19.00

Kedd: 9.00 - 19.00

Szerda: 9.00 - 19.00

Csütörtök: 9.00 - 19.00

Péntek: 9.00 - 19.00

Szombat: Zárva

Vasárnap: Zárva

 

_________________________

Nyilvántartási száma: 57533465

Adószáma: 59490362-1-42

Statisztikai számjel: 59490362-8559-231-01

Megosztás

A nyelvtanfolyam létszámáról

  • Hány fős csoport kell egy idegen nyelv minőségi tanulmányozásához? Gondolkodtál már ezen? A tanulói csoportlétszám az egyik legfontosabb feltétele egy idegen nyelv sikeres elsajátításának. Budapesten számos nyelviskola van, s a legtöbbjük 10, 12 fős csoportokban kínálja tanfolyamait! Hány ember legyen egy csoportban, hogy mind a tanulónak, mind a tanárnak kényelmes legyen? A válaszunk: maximum 6-8 fő! Szeretnénk elmagyarázni, miért gondoljuk így.

  • Először is, a tanuláshoz nincs szükség nagy létszámra! Természetesen kell egy kis csapat diák, akikkel együtt gyakorolhatsz, de ha nulláról kezdesz nyelvet tanulni, akkor különösen zavaró ha túl sokan vagytok az órán.

  • Mi történik nagy csoportokban általában? A tanár egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy mindent irányítson. A legjobb esetben a tanóra előadásba, a legrosszabb esetben káoszba vagy unalomba fordul. Ilyenkor gyakran megesik, hogy szinte az egész órán csak azok a diákok dolgoznak, akik már egy kis tudással rendelkeznek vagy merészebbek másoknál. Az ilyen diákok gyorsan tudnak válaszolni és a csoport aktív munkájának látszatát keltik. És te, aki még soha nem tanultad az adott nyelvet, ezért félénk leszel, csendben maradsz és egész órán keresztül csak bólogatsz. Ezt akarod? Ezért fizetsz? 2-3 embert hallgatni 10-12 fős tömegben?

  • Intézetünkben tapasztalati úton jöttünk rá egy fontos következtetésre: a csoportba tartozó diákok maximális létszáma 6-8 fő lehet! Ekkora csoportban a nyelvtanulás kellemes és egyben hatékony munkává válik, mind a tanár, mind a diák számára. Egy ekkora csoportban minden egyes résztvevőnek tisztességesen lehet ellenőrizni a haladását, lehet egyénenként vagy párban lehet gyakorolni az élőbeszédet, vagy érdekes nyelvi játékokat játszani - senki sem fogja magát a figyelemtől megfosztva érezni.

  • Hat-nyolc tagú az ideális mini-csoport - ez szerepel Kate Exley és Reg Dennick könyvében is, melynek címe: "Small Group Teaching". Kate Exley az Oxfordi Egyetem oktatási és személyzeti fejlesztési tanácsadója és Reg Dennick a Nottingham Egyetem orvosi részlegének dékánhelyettese. Íme, amit ezek a tapasztalt emberek írtak:" ... számos próbálkozás történt annak megállapítására, hogy mi a pedagógiailag optimális csoportlétszám, mely a legjobb minőségi eredményeket hozza a nyelvtanulásban. Azt mondhatjuk, hogy ez a létszám 5-8 fő, legoptimálisabb esetben 6 fő."